Rileks. P3rang Belum Start Lagi

1,593

Pelancaran p3luru berpandu (m!ssile) ini benda biasa je sebagai “show of force”. Dalam kes Iran ni, depa nak “balas d3ndam” secara simbolik dan bagitau US jangan lebih-lebih, depa ready kalau US nak main game lagi.

Kalau Iran duduk tak buat apa-apa makan pistachio, it’s a sign of weakness dan akan merosakkan prestij dan strategi Iran di serantau.

Tapi pada masa yang sama, opsyen Iran sangat limited. Iran pun tak berani ambil risiko escalate jadi p3rang. Hanya boleh serang aset US atau sekutu US. Sebab itu tak ada anggota tentera US yang mavt atau ced3ra dalam ser4ngan missile ke atas pangkalan udara US di Ain al-Asad dan Erbil, Iraq pagi tadi.

Korea Utara pun selalu kirim m!ssile dekat Korea Selatan, tapi tindakan itu tak leh dikategorikan sebagai “p3rang”. Hanya apabila US dan Iran masing-masing mengisytiharkan p3rang secara official (pengisytiharan secara retorik tak kira), dua-dua m0bilize t3ntera, t3ntera dua-dua pihak bert3mbung, baru dikira sebagai p3rang.

Cuba baca betul-betul kenyataan Iran melalui Tasnim News. Perenggan #1: “Ya Sh4ytan-e Bozorg (sy4itan besar)! Kalau hang berani buat jahat lagi (مجدد), kami akan balas (پاسخ‌های) dengan lebih dahsyat!” Perhatikan kata-kata kunci Iran. It’s an act of deterrence, not act of w4r. Kira 0-0 juga: hang bunvh Soleimani, kami b4ntai base kau.

Trump pun rilek je kat Twitter, “so far so good”, besok baru dia nak sembang. Korang je gelabah lebih. Maybe dia nak de-escalate, maybe juga dia nak escalate. Yang pasti, p3rang belum start, dan sangat sukar nak start.

So, sambung kerja korang. Dunia belum kiamat. Bil bulan depan masih perlu dibayar.

Ruangan komen telah ditutup.