Melayu Adalah Kaum Malas, Bastard Tak Bayar Cukai?

0
4820
views

Den cukup semak bila mana kita dah masuk tahun 2018, dan di era so-called ‘Malaysia Baharu’ ni, masih ada lagi golongan yang perasan dan percaya propaganda tahun 90an yang kaum dia je yang bayar cukai dan orang Melayu ni adalah kaum pemalas dan ‘bastard’ sebab makan duit cukai kaum dia.

Pertama, den tak goma nak mencarut, tapi dalam kes ni den buat exception sebab sebenarnya engkau itulah yang bastard, ataupun lebih tepat lagi. . .

RACIST-BASTARD!

Sebab apa den koba begitu, sebab engkau mengarut dan sebenarnya tak tahu malu dan tak sedar dek untung.
.

Meh sini den nak ajar ekau….

Jumlah keseluruhan hasil cukai bagi tahun 2018 (anggaran) adalah berjumlah RM174.67 Billion.

Pecahan hasil cukai kerajaan ni pula ada 2 bahagian:

i. Cukai Langsung
ii. Cukai Tidak Langsung.

Dan daripada RM174.67 Billion tersebut, jumlah kutipan cukai pendapatan adalah sebanyak RM125.59 Billion.

Kita kena tahu juga bahawa daripada cukai pendapatan berjumlah RM125.59 Billion tu pula bukan semuanya cukai pendapatan individu.

Habis tu, cukai apa?

FYI, dari RM125.59 Billion tu,

– RM70.53 Billion adalah cukai korporat
– RM16.85 Billion adalah cukai petroleum

Cukai pendapatan individu pula hanyalah sekitar RM34.8 Billion.
.

Apa yang ekau boleh faham dari angka-angka yang den bagi kat atas ni?

Kalau kau pandai membaca,

Kau akan dapati kenyataan ‘syok sendiri’ golongan macam ekau ni, yang koba kaum kau saja yang bayar cukai dan kaum Melayu pemalas dan ‘bastard’ ni enjoy adalah merepek lagi merapu.

Sebabnya, katakanlah keseluruhan cukai pendapatan tu kaum kau saja yang bayar, yakni 2.27 juta pembayar cukai pendapatan tu semua kaum dan bangsa kau saja, tak ada orang Melayu sekoq pun, seolah-olah sesen pun orang Melayu tak bayar..

*Nota kaki: Setakat tahun 2017, hanya 15% daripada 14.6 juta tenaga kerja berdaftar di Malaysia membayar cukai*

Waqaf Saham

Maka peratusannya hanyalah 19.9% dari keseluruhan hasil cukai yang dikutip oleh kerajaan.

Tapi tak logik pun kalau kita kira mcamtu, sebab bersepah orang Melayu bayar cukai pendapatan ye dak?

Den ni yang memang orang Melayu totok pun bayar cukai la sejak dari tahun pertama berkerja, cermin sikit muka tu sebelum bercakap.
.

Oh jap, sebelum golongan kau nak claim jugak bahawa cukai korporat tu company kaum kau jugak yang bayar..

Ni den nak ingatkan jangan perasan sangat, sejak tahun 2004 lagi big chunk daripada cukai korporat tu dibayar oleh GLCs, di mana GLC telah menyumbang >RM60 Billion kepada hasil cukai kerajaan tanpa gagal! Power bai.

Kita ambil contoh tahun 2015, Petronas, Tenaga, Axiata, Maybank dan GLC-GLC milik kerajaan yang bayar RM63.5 bilion cukai korporat, iaitu lebih kurang 37% daripada keseluruhan kutipan cukai kerajaan bagi tahun tersebut, maka tak payah nak perasan sangat la bang syarikat kaum kau yang bayar cukai korporat tu.

Nak tanya jap, majoriti yang kerja dan lead GLCs ni bukan kebanyakkannya Melayu BASTARD dan PEMALAS tu ke?

Cuba cek jap? siapa yang ketuai Petronas? Tenaga? Axiata? Maybank?

Hello?
.

Lagi satu, kita jangan lupa bahawa dari RM174.67 Billion ni pula, kerajaan juga akan mengutip cukai tidak langsung sebanyak RM41.25 Bilion yang terdiri daripada cukai GST, SST, eksais duti setem dll.

Tahu ke tak yang berdasarkan angka, Bumiputera menyumbang 65.9% (Melayu 60.1%) daripada jumlah isi rumah dan 59.5% agihan pendapatan seluruh negara

So den nak tanya kat kau ni..

Bukankah 65.9% BUMIPUTERA ini juga yang berbelanja dan akan dikutip cukai daripada mereka?

Ke bila 65.9% BUMIPUTERA ni pergi beli barang kat shopping mall or supermarket, dia boleh kata, “aku BUMIPUTERA, aku kaum BASTARD, kau jangan collect GST/SST dengan aku, pergi collect dengan kaum sekian-sekian?”

Gitu?
.

Sebagai kesimpulan, ketahuilah bahawa isu kaum siapa bayar cukai terbanyak ni dah lapuk dan hanyalah sebuah propaganda tahun 90an yang merepek lagi merapu.

Maka kalau ada jumpa laei orang-orang macamni, boleh la gelakkan dia secara berjemaah.

Sekian.
.

p/s: Siapa orang Melayu yang bayar cukai macam den, bolehlah komen AKU PUN BAYAR CUKAI di ruangan komen.
.
.
Rujukan:
PERINCIAN ANGGARAN HASIL KERAJAAN PERSEKUTUAN
http://www1.treasury.gov.my/pdf/hasil/perincian.pdf

Driving GLCs to greater heights
https://www.nst.com.my/…/20…/09/driving-glcs-greater-heights

Government-Linked Companies:
Impacts on the Malaysian Economy
http://www.ideas.org.my/…/PI45-Government-Linked-comapnies-…

LAPORAN PENYIASATAN PENDAPATANISI RUMAH DAN KEMUDAHAN ASAS -2014
https://ongkianming.com/…/Household-and-Income-Survey-2014.…

Gambar mengukuhkan hujah:


.
.
Rujukan:

PERINCIAN ANGGARAN HASIL KERAJAAN PERSEKUTUAN
http://www1.treasury.gov.my/pdf/hasil/perincian.pdf

Driving GLCs to greater heights
https://www.nst.com.my/…/20…/09/driving-glcs-greater-heights

Government-Linked Companies:
Impacts on the Malaysian Economy
http://www.ideas.org.my/…/PI45-Government-Linked-comapnies-…

LAPORAN PENYIASATAN PENDAPATANISI RUMAH DAN KEMUDAHAN ASAS -2014
https://ongkianming.com/…/Household-and-Income-Survey-2014.…