Kesatuan Eropah Dan Tun Mahathir

0
1636
views

To be fair, perjumpaan antara PH dengan duta-duta negara-negara Kesatuan Eropah (EU) tidaklah sampai “mengundang campur tangan asing”. Tapi ia juga bukan tanda sokongan pemimpin-pemimpin dunia terhadap PH seperti dalam mimpi para penyokong PH.

Apa yang berlaku ialah pemimpin PH minta EU mendesak PM agar membenarkan EU menghantar rombongan pemantau pilihanraya (“election monitors/observers”) untuk memantau PRU14 demi memastikan ia dijalankan secara bebas dan adil (“free and fair”).

Tengok hah level pemikiran Tun, memang tak sama dengan anda semua. Buat apa selama ni susah-susah turun jalan berdemonstrasi kena tembak gas demi “pilihanraya free and fair”, jumpa saja duta EU. Sebab tu lah anda bukan Tun.

Tapi PM juga yang akan call the shot. Kalau kerajaan tak isukan jemputan, EU pun tak boleh nak hantar pasukan pemantaunya.

Cuma, mengapa EU?

Waqaf Saham

Negara kita sedang “berperang” dengan EU pasal larangan import EU ke atas minyak kelapa sawit, satu larangan yang bakal menjejas pendapatan ribuan pengusaha kelapa sawit di Malaysia dan Indonesia. Sekarang kita pula pergi beri “leeway” dan “leverage” kepada musuh.

Kalau anda ada sedikit pemahaman tentang geopolitik antarabangsa, anda akan tahu apa itu EU. Tun pun tahu what EU stands for. Dalam buku “Globalization and the New Realities” (2002), Tun sendiri menyifatkan EU sebagai satu projek penjajahan baru: “the European nations come together to continue their grip on international affairs, to impose its will on the rest of the world” (halaman 207).

Itulah EU menurut Tun. Tapi sekarang Tun mengundang jentera EU untuk menjejaki negara kita? Saya hanya mampu berharap ia sekadar cadangan dari ahli PH yang tak arif tentang hal ehwal antarabangsa.

EU bukan saja-saja nak mewujudkan pemantau pilihanraya. EU ada dia punya agenda untuk mencorakkan dunia menurut acuannya. EU promote demokrasi melalui pendekatan “regime change”, menghantar pemantau ke negara-negara yang mempunyai nilai strategik untuk memastikan keputusan memihak kepada mereka atau sekurang-kurangnya EU mempunyai hak bersuara. Negara-negara seperti Kosovo. Seperti negara-negara Afrika. Seperti Myanmar. Seperti Ukraine.

Campur tangan EU dalam politik Ukraine (peristiwa Euromaidan 2014) menyebabkan Ukraine berpecah ke kem pro-EU yang diketuai oleh Poroshenko-Tymoshenko dan kem pro-Russia yang diketuai oleh Yanukovych. Rusuhan, keganasan dan perang saudara meletus. Disebabkan pergolakan di Ukraine, pesawat MH 17 ditembak jatuh. Kesejahteraan rakyat Ukraine digadaikan gara-gara perebutan kuasa yang membuka ruang dimanipulasi kuasa-kuasa asing.

Saya tak ingat apa sumbernya, tapi setahu saya ada satu kisah di mana Muawiyah didampingi wakil Kerajaan Byzantine (Rum). Wakil Byzantine ingin menawarkan bantuan kepada Muawiyah dalam perangnya dengan Saidina Ali. Namun Muawiyah reject terus offer tersebut dan memberi amaran kepada Byzantine untuk tidak bercampur tangan dalam urusan umat. Walaupun ramai kata Muawiyah rakus dan tamakkan kuasa, tapi sekurang-kurangnya ada “bottom line”.

Jadi berpolitiklah macam mana pun, jangan sesekali melibatkan aktor negara asing. Bab-bab politik ni saya neutral, cuma saya tak mahu negara kita menjadi Ukraine yang seterusnya. Berhikmah dalam berpolitik, demi kebaikan bersama.