Big Five Malaysian Metalcore

0
1269
views

Mereka adalah The Big Five of Metalcore di Malaysia. Sedar atau tidak, band-band metalcore yang rancak merajai pentas underground beberapa tahun lalu telah mengubah sedikit-sebanyak wajah scene metal di Malaysia. Peminat-peminat muzik di luar Malaysia contohnya negara-negara jiran kita mula memberi perhatian terhadap band-band metal ini. Meskipun genre metalcore tidaklah dianggap terlalu metal bagi sesetengah pihak, namun mereka bukan anak-anak kecil yang boleh dipandang enteng.

INCARNATION

Mereka merupakan antara band metalcore terawal di Malaysia. Seawal 2008 lagi mereka telah mengeluarkan album, “Stainless Perfect Murder” sedangkan masa tu belum masuk era ‘core’  di zaman gemilang lagi. Ini menunjukkan diorang dah main muzik ni tanpa terpengaruh dengan trend. Muzik metalcore mereka lebih serius, lebih kepada sound metalcore seperti Killswicth Engage atau melodic metal macam Soilwork. Lebih berjiwa metal dan tidak terikut-ikut dengan generasi metalcore baru yang menguasai scene waktu itu.

Showmanship yang matang dan bertenaga berjaya menarik perhatian crowd. Bukan saja budak-budak yang kaki moshing malah brader-brader metalhead kaki headbang pun suka dengan band ni. Mereka juga pernah menjadi opening bagi band-band international yang bertandang ke Malaysia. Stanless Perfect Murder dan Killer Persistence adalah dua material band ini yang perlu anda genggami. Dahsyat, padu dan garang.

Band dari utara (Kedah) ni kini dibarisi line up Vocal – Anep, Lead Guitar – Areef, Rhythm Guitar – Najmi, Bass – Udey dan Drum – Arab. Mereka sudah beberapa kali tukar line up. Semoga lepas ni mereka akan dapat membawa band ni ke pucak kegemilangan sekali lagi.

CASSANDRA

Cassandra adalah sebuah band metalcore yang sudah lama terbentuk, iaitu sekitar tahun 2002 dan berasal dari Subang Jaya. Line up band ni terdiri daripada ahli-ahli band yang sudah berpecah dan akhirnya membentuk Cassandra.

Nama mereka lebih sinonim dengan scene hardcore meskipun dari segi muzikalnya diorang agak pekat dengan elemen metalcore atau heavy metal secara amnya. Attitude mereka bagaimanapun lebih kepada spirit dan prinsip-prinsip hardcore. Nama Cassandra sendiri diambil dari sebuah mitos dunia Greek yang menggambarkan kelembutan dari zahirnya tapi memiliki spirit yang gelap. Itu yang cuba digambarkan secara fizikal oleh band ini. Namanya saja yang cantik, Cassandra tetapi muziknya padu dengan riff-riff berat gitar yang kompleks.

Set Eyes On Paradise adalah studio album yang memperkenalkan band ni kepada scene underground. Mereka pernah mendapat peluang menjadi opening buat band international, The Ghost Inside. Malah mereka pernah berpeluang beraksi di pentas metal gergasi Hammersonic (yang jugak pernah dikuasai pentas ini oleh Massacre Conspiracy) membuatkan nama mereka bukanlah kecil anak dalam dunia hardcore dan metal.

THE PADANGS

Sebuah band metal sensasi yang amat digilai muda-mudi sampai ke saat ini. Konsep metalcore yang dibawa sangat trendy dengan lagu-lagu yang konsepnya agak catchy dan mudah diminati ramai. Agak colourful dan sesuai menjadi lambangan tentang scene ‘core’ yang pernah menguasai scene underground sekitar 2009-2015 dulu.

Mereka sering dijadikan rujukan muzik dan fesyen oleh kebanyakan band-band baru yang sedang meningkat naik mahupun band yang masih dalam proses penubuhan. Ini kerana pakej yang ada pada mereka yang mudah dinikmati. Punyai rupa, fizikal dan gaya yang in trend serta muzikal yang energetic memudahkan mereka diminati ramai.

Band yang kini terdiri daripada line up Jo – Vocals, Ridt – Guitar, Oli- Bass, Syakir – Drums dan Epul – Keyboard sudah pun tertubuh sejak 2007 dan aktif sekitar 2009 lagi ini pernah menjadi opening act bagi konsert Sleeping With Sirens dan Pierce The Veil beberapa tahun lepas jugak beberapa nama besar lain band antarabangsa yang berkunjung ke Malaysia.

Mereka pernah menerbitkan album pada 2012, Waste No Time yang menghimpunkan bahan-bahan popular diorang macam Party Till You’re Dead, Rise dan Waste No Time.

BLACK TERRITORY

Sebuah nama besar dalam metalcore yang kian dilupakan. Tak tahu di mana silapnya, tetapi kemuncak kegemilangan nama ini adalah ketika mereka bersama dalam line up original. Vokalisnya, Man benar-benar punya aura ala Randy Blythe. Dengan vocal yang mantap dan showmanship yang padu, Man telah membawa Black Territory jauh ke hadapan.

Tetapi bukanlah itu saja faktornya band ini gah. Juga kerana barisan musician yang hebat diketuai oleh bro Ayed Joe mencipta satu arrangement lagu yang sedap, padat dan menghiburkan. Dengarkan saja studio album This Is Black Territory. Lagu-lagu macam Black Territory, In Cries dan It’s So Hard sangat sedap didengar dan mudah untuk crowd ikut serta menyanyi bersama.

Mereka pernah jadi opening untuk show band-band hardcore dan metal besar yang datang menjengah ke negara kita macam Parkway Drive, Misery Signal, Carphatian, No Turning Back dan banyak lagi sepanjang karier diorang.

MASSACRE CONSPIRACY

Merekalah ‘King’ dalam scene metalcore. Sejak 2008, banyak band silih berganti, satu pun tak berjaya mencapai sukses seperti yang dikecapi band ini. Bermula dengan single Start Looking Toward the Sky, Massacre Conspiracy mara ke hadapan menjadi sebuah band yang makin hari makin besar. Meskipun awalnya mereka dibayangi kelibat Bring Me The Horizon, yang menampakkan seolah-olah sama level dengan band lain yang memakai imej emo dan nyanyi-nyanyi scremo untuk nampak cool. Ohh.. silaplah, mereka lebih dari itu.

Muzik mereka biarpun nampak happening, tapi sebenarnya corak gitarnya lebih terpengaruh dengan band-band Swedish melodic metal. Band ini banyak bercampur dengan kelompok metal ‘matang’, membuatkan kewujudan mereka agak dihargai berbanding rakan-rakan metalcore diorang yang lain.

Bukan setakat berbekalkan rupa, mereka membuktikan muzik mereka di tahap tinggi. Menjadi juara beberapa pertandingan Battle of the Bands, menjadi headliner bagi konsert besar macam Rock The World, menjadi opening band-band international dan banyak lagi kejayaan lain yang boleh dibanggakan. Mereka sudah berdiri di atas pentas festival metal rasaksa Hammersonic di Indonesia dan kemuncak penghormatan yang diberikan pada mereka apabila menjadi opening act untuk konsert Megadeth di Malaysia Mei lalu. Hari ni, kalau anda buat list band metal terbaik di Malaysia, anda tidak boleh mengecualikan nama Massacre Conspiracy.

Kredit bersama: Hentak Kepala

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here