Melayu Sang Raja Selat

1
2307
views

Monopoli Srivijaya runtuh bukan sebab serangan Chola yang fake (padahal berbentuk jarahan sahaja) itu, sebab dalam rekod Zhū fān zhì era dinasti Song sekitar pada tahun 1225 Masehi,  menyatakan Srivijaya antara wilayah terkaya di Asia Tenggara.

Yang trivianya… masa tu negeri Chola adalah paling lemah, miskin dan kena jajah dengan Pandya, siap kena bayar ufti. Sekali tu tak bayar ufti, Pandyan terus serang Chola dan pemerintah dia, Rajaraja Chola III melarikan diri. Akhir sekali kena tangkap oleh ketua wilayah Kudalur yang dahulunya dibuli oleh Chola. Raja Chola tu dipenjarakan dan ketua wilayah tu siap pasang title “Solanai-sirai-yittu-vaittu Solanadu-konda Alagiyasiyan” yang bermaksud “Yang Memenjarakan & Menakluk Chola.” Brutal gila.

Berbalik kepada topik, yang buat dominasi Srivijaya pecah sebab polisi baru kerajaan Song Selatan yang tidak lagi mengamalkan polisi ‘network’ tetapi pasaran bebas, yang mana setiap kerajaan bebas berdagang dengan China. Maksudnya, customer boleh pergi kilang terus, tak payah borong melalui ejen.

Srivijaya pun tak boleh survive sebab rangkaian perdagangan dia dah tak relevan. Lepas tu, semua seaport bawah dia mula nak hantar duta masing-masing ke China, nak open table.

Tetapi. . .

Yang anehnya, selepas bertahun-tahun kejatuhan model Srivijaya, Kesultanan Melaka rilek boleh bukak balik network di Selat Melaka dan macam magnet, tarik semua perdagangan berkumpul di pelabuhan dia.

Bagaimana caranya Kesultanan Melaka dominasi Selat Melaka sekali lagi dan jerat Dinasti Ming supaya main peranan macam dinasti-dinasti sebelum polisi pasaran bebas?

Apa model perdagangan yang dia pakai?

“Malacca is the richest seaport with the greatest number of wholesale merchants and abundance of shipping that can be found in the whole world.”-Duarte Barbossa

Baca kat atas tu. Melaka adalah pelabuhan terkaya dengan jumlah pedagang borong terbesar dan banyaknya aktiviti perkapalan yang boleh ditemui serata dunia.

Ada orang yang bila kaji sejarah Melayu, dia suka fokus pada raja-raja Melayu yang berfoya-foya, main perempuan dan 1001 keburukan lagi yang dicari-cari dalam hikayat. Suka berangan dan berpenglipurlara lepas tu nowhere.

Tapi cer rilek jap… cuba fikirkan perkara ini. Luaskan minda. Cuba study benda ni secara teknikal. Ada benda-benda yang merupakan ‘hidden gems’ dalam sejarah Melayu dan kamu tidak nampak sebab terlampau berfikiran sempit.

Selat Melaka adalah selat paling tersibuk di dunia. Fikirkan bagaimana nak survive bila berduyun segala bangsa cuba merebut mangkuk emas bawah punggung kita.

Comments

comments

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here