Apa Yang Sebenarnya Terjadi Pada Challenger Space Shuttle?

3,615

Sebelum anda mula membaca, terdapat satu perkara yang perlu anda terapkan di dalam hati semasa membaca kisah tragis ini iaitu definisi kemalangan. Mengikut Kamus Dewan Bahasa Edisi Keempat, kemalangan bermaksud apa-apa bencana yang berlaku dengan tidak disangka-sangka; kejadian yang merosakkan yang berlaku dengan tidak diduga; kecelakaan. Baik, kata kunci yang paling utama dalam perkataan kemalangan ini adalah ‘tidak diduga dan tidak disangka-sangka’. Jadi, mari kita merungkai sekali tragedi yang menimpa 7 orang ini dalam sekelip mata pada tahun 1986.

Pada 28 Januari 1986, sebuah space shuttle orbiter NASA bernama Challenger dalam misi bernama STS-51-L berlepas daripada Pusat Kawalan Angkasa Kennedy pada jam 11.38 EST (Eastern Standard Time) dan segalanya kelihatan normal. Perlepasan ini disaksikan oleh kesemua ahli keluarga terdekat 7 orang yang berada di dalamnya, iaitu 5 orang angkasawan, seorang cikgu sekolah dan seorang pakar dalam bidang satelit.

73 saat selepas pelancaran, sesuatu yang agak mengerikan berlaku apabila satu letupan besar terjadi kehancuran hampir kesemua bahagian space shuttle ini hancur berkecai. Tambah menyedihkan, kejadian ini disaksikan oleh ahli keluarga terdekat mereka yang berada di dalam space shuttle ini, yang pada awalnya berasa teruja dan gembira apabila fasa ignition dan liftoff tidak mempunyai apa-apa masalah. Perasaan mereka itu bagai disentap apabila l3tupan tersebut berlaku.

Anatomi asas sebuah space shuttle – NASA

Untuk memahami kejadian ini dengan lebih mudah, mari kita lihat terlebih dahulu apakah bahagian-bahagian utama yang menjadikan sebuah sistem ini dinamakan sebagai space shuttle. Space shuttle model ini terdiri daripada sebuah orbiter yang membawa muatan penumpang dan barangan lain seperti komponen satelit, sebuah tangki minyak (External Tank) yang menyimpan oksigen berbentuk cecair dan minyak hidrogen serta 2 buah solid rocket booster yang merupakan enjin utama bagi memacu space shuttle ini ke atas dengan daya tujahan setinggi 3 juta kilogram bagi membolehkan space shuttle ini memecut pada kelajuan 28,000 kilometer sejam untuk melepaskan diri daripada daya tarikan graviti bumi.

Gambar Buzz Aldrin di Permukaan Bulan – NASA

Baik, mari kita kembali ke zaman program Apollo yang berjaya meletakkan Neil Armstrong terlebih dahulu. Pada waktu itu, kerajaan Amerika Syarikat (AS) perasan akan kos yang amat tinggi dalam menjayakan beberapa program yang berjaya membawa beberapa manusia ke angkasa. Konsep guna-semua diterapkan bagi menjimatkan kos pelancaran sesebuah space shuttle ini.

Untuk pengetahuan anda, bahagian orbiter dan solid rocket booster (SRB) boleh diguna semula. Hanya external tank sahaja yang dikira sebagai satu bahagian yang tidak boleh digunakan semula. Akan tetapi, para jurutera aeroangkasa ini mendapati bahawa usaha untuk membaiki dan refurbished semula bahagian sebenarnya amat rumit dan sukar daripada menghasilkan seseuatu yang baru. Akan tetapi, gesaan kerajaan AS dalam memotong belanjawan kepada NASA mengikut presiden negara itu menjadikan mereka tiada pilihan lain.

Space Shuttle Discovery – NASA

Dalam sesebuah space shuttle itu, perkara yang ditakuti adalah SRB. Mengikut satu temubual bersama Norman Thagard, seorang angkasawan yang berpengalaman dalam NASA beliau menyatakan 2 minit pertama dalam penjelajahannya ke angkasa selapas liftoff merupakan perkara yang paling ngeri. Setelah melepasi 120 saat, kedua-dua SRB akan tertanggal dan selepas itu, kadar kematiannya akan menurun secara signifikan.

Memang tidak dinafikan, sebelum tahun 1986, tiada seorang pun angkasawan yang maut semasa pelancaran roket, namun, SRB merupakan satu komponen yang amat penting dalam sesebuah space shuttle, tetapi ianya juga merupakan sesuatu yang amat berbahaya.

Senang cerita, dalam konteks ini, cuba anda bayangkan anda duduk disamping dua bahan letupan yang sedang membakar secara terkawal, tetapi, bahan tersebut boleh meletup bila-bila masa sahaja, mesti cuak juga kan? Alangkan mercun thunderclap yang tersalah tembakan ke arah anda pun, anda dah melompat seperti Bruce Lee, inikan pula SRB yang membawa jutaan liter bahan bakar. Memang menakutkan.

Pada 24 Januari 1985, sebuah space shuttle bernama Discovery berjaya dilancarkan. Misi bernama STS-51-C ini merupakan salah satu misi yang amat penting dan merupakan salah satu kunci yang membawa kepada tragedi yang dihadapi oleh Challenger. Salah seorang angkasawan bernama Ellison Onizuka juga merupakan angkasawan yang menyertai misi ini, dan amat menyedihkan kerana Onizuka merupakan salah seorang yang maut akibat tragedi Challenger yang merupakan misinya yang kedua.

Jurutera Roger Boisjoly – Morton Thiokol Inc

Akan tetapi, apa yang lebih penting adalah mengenai laporan yang dikeluarkan oleh seorang jurutera aeroangkasa dan mekanikal bernama Roger Boisjoly (Boisjoly) selepas dia menyelidik dan memeriksa kedua-dua SRB daripada space shuttle Discovery ini.

Syarikat yang bertanggungjawab dalam penghasilan SRB ini bernama Morton Thiokal, yang mendapat kontrak dalam membuat penyelidikan dan menghasilkan booster untuk NASA. Untuk pengetahuan anda, pelancaran space shuttle Discovery adalah pelancaran pada cuaca tersejuk yang pernah direkodkan ketika itu, iaitu sekitar 10 darjah celcius.

Struktur Sendi SRB (kiri) – Morton Thiokol Inc

Pada laporan yang dikeluarkan Boisjoly pada bulan Julai 1985, beliau menyatakan terdapat kecacatan pada pembinaan SRB berkenaan, khususnya pada sebuah bahagian yang bernama O-ring. Pasti anda pernah mendengar tentang O-ring bukan?

Iaitu sejenis getah kecil yang terdapat pada saluran dan sendi-sendi paip yang mengalirkan cecair atau gas. Tujuan utama O-ring ini dalah untuk menjadikan sesuatu bahagian itu tertutup dengan kedap dan rapi. Alah, senang cerita, konsep dia sama macam plaster putih yang anda lilit pada alur skru paip tu la Kalau tak ada plaster tersebut, kan akan menitik-nitik air keluar kan walaupun anda dah panggil Hulk untuk ketatkannya.

Struktur Solid Rocket Booster SRB – Wikipedia

Baik, sedikit pengetahuan asas terlebih dahulu. Silinder SRB ini datang daripada bahagian besar yang berasingan, dan akan dilekatkan satu sama lain sebelum diisi dengan bahanapi. Setiap bahagian ini memerlukan 2 O-ring untuk menghalang sebarang kebocoran berlaku. Dalam kes SRB yang digunakan oleh Discovery ini, satu O’ring dibahagian bawah struktur tersebut tidak berfungsi sebetulnya, dan satu lagi O-ring terbakar, meninggalkan hanya 1 mm sahaja getah O-ring yang tinggal.

Laporan Boisjoly menyatakan, kecacatan ini perlu diperbaiki segera, jika tidak, hal ini akan menyebabkan kerosakan dan kemusnahan sesebuah SRB secara total dan boleh menyebabkan kehilangan nyawa. Namun, laporannya itu tidak diendahkan. Boisjoly ada mengambil inisiatif untuk membuat penyelidikan mengenai bahan O-ring yang boleh ditukar atau mungkin pertukaran daripada segi rekaan, namun, disebabkan dia terikat dengan kerjamya sendiri, dan tanpa ada bajet kewangan, masa dan jurutera lain yang berminat untuk menubuhkan sebuah pasukan untuk menyiasat hal ini, akhirnya, laporan tersebut terkubur begitu sahaja.

Kru Challenger STS-51-L – NASA

Pada bulan Ogos 1985, Christa McAuliffe yang merupakan seorang guru sekolah dan tiada pengalaman dalam bidang aeroangkasa terpilih untuk menyertai ekspedisi ini, dan latihan dimulakan sewaktu itu. Christa menjadi terkenal, kerana sebelum itu, tidak pernah ada seorang pun dikalangan rakyat biasa (bukan angkasawan) yang dapat mengikuti ekspedisi ini.

Tapi, mengapa seorang cikgu pula dipilih untuk ke sana? Bukan seorang jurutera, pemandu bas atau penebar roti canai? Jawapannya adalah kerana ekspedisi ini merupakan serampang dua mata, yang bakal menerapkan minat mengenai bidang ini dikalangan pelajarnya di sekoalah. Program ini dinamakan sebagai Teacher in Space.

Teacher in Space Emblem – NASA

Hal ini adalah kerana sejak daripada kejayaan program Apollo kebanyakkan projek berkaitan angkasa ini menjadi sedikit cacamarba kerana setiap pertukaran presiden AS akan membawa minat yang berbeza. Ada yang sibuk nak mengambil petrol di negara orang, jadi, belanjawan dialihkan kearah bidang ketenteraan dan disebaban itu, projek ke angkasa ini mengalami pemotongan bajet yang teruk. Maklumlah, projek ini bukannya sesuatu yang murah. Watak CEO dalam drama TV3 jam 7 malam pun belum tentu mampu nak menaja sebuah ekspedisi ini.

Christa juga dijadualkan membuat siaran langsung daripada dalam orbiter kepada murid-murid sekolahnya, dan bukan itu sahaja, dalam perancangan misi STS-51-L ini, pelancaran mereka telahpun ditangguhkan selama seminggu kerana keadaan cuaca yang amat teruk tidak membenarkan mereka berlepas.

Lapisan Ais di Pad Pelancaran – NASA

24 jam sebelum pelancaran dibuat, kajian cuaca menunjukkan keadaan suhu sejuk melampau di tempat pelancaran yang telah dirancang iaitu di Kennedy Space Center. Hal ini menimbulkan kerisauan terhadap beberapa oranbg jurutera di Morton Thiokol yang menghubungi General Manager mereka bernama Jerry Mason (Mason) untuk menghubungi NASA bagi membincangkan perkara ini.

Mason yang ibarat tidak pernah mengetahui apa-apa perkara tentang O-ring ini terus menghubungi para jurutera di bawah projek SRB ini, termasuk Bob Ebelling, Allan McDOnald dan Boisjoly. Dia mengarahkan mereka semua mengumpulkan semua data berkaitan dengan O-ring dan laporan yang mengatakan bahawa bahagian O-ring pada space shuttle Discovery yang hampir-hampir sahaja menyebabkan kematian kesemua angkasawan.

Laporan akhir Boisjoly setelah mereka bertungkus-lumus menyediakannya untuk Mason membuat satu konklusi bahawa suhu terendah pelancaran yang dibenarkan untuk mengekalkan integriti dan struktur O-ring supaya berfungsi sepatutnya adalah 11 darjah celcius. Untuk kes Challenger ini, suhu yang dilaporkan di Kennedy Space Station ketika itu adalah -7 darjah celcius dan sudah tentu para jurutera semua membuat satu keputusan sebulat suara supaya tidak membenarkan pelancaran dibuat.

Morton Thiokol Inc Final Recommendations

Hal ini memeningkan kepala Mason kerana anda perlu ingat, sewaktu itu, sudah 7 kali pelancaran ini tertangguh, dan seberat-berat hati Mason, dia menghubungi NASA di Kennedy Space Station dan NASA HQ di Utah beserta dengan para jurutera di Morton Thiokol dalam bentuk telekonferens. Berikut adalah perbincangan mereka yang telah saya terjemahkan di dalam bahasa Melayu.

Mason (GM Morton Thiokol), Alan McDonald dan Boisjoly (Mcdonald – Ketua Jurutera SRB Projet Morton Thiokol), Lawrence Malloy (Malloy – Manager Shuttle SRB Project NASA @NASA Marsahla Space Flight Center), Joe Kilminster (Kilminster – Vice President SRB Project at Morton Thiokol) dan George Hardy (Hardy – NASA Deputy Director)

*Perbualan ini telah diterjemahkan dan segala perbualan yang tidak penting telah ditapis keluar. Juga, beberapa orang yang tidak memainkan peranan penting juga telah ditapis keluar bagi memendekkan lagi artikel ini.

McDonald – Setelah kami meneliti laporan yang disediakan, kami bersepakat untuk tidak membenarkan pelancaran dibuat pada masa yang ditetapkan. Kami telah menghantar faksimili laporan lengkap mengenainya kepada anda semua.

Malloy – Sekarang ni, dah tinggal 12 jam lagi waktu pelancaran, baru korang semua nak sibuk pasal nak bentangkan kajian itu ini?!

Boisjoly – Sebenarnya kami dah lama keluarkan laporan, dan kami berasa bertanggungjawab untuk memberitahu tentang bahaya yang boleh membawa maut kepada semua krew space shuttle berkenaan.

Mason – Ya, ini adalah keputusan daripada para jurutera kami

Malloy – Dah tu kau nak lancarkan bila? Bulan April? Tahun depan?!

McDonald – Bukan macam tu tuan, kami cuma nak sedikit penangguhan mungkin pada waktu petang, dan masa tu, suhu akan meningkat daripada biasa

Malloy – Macam ni lah, mari kita buat undian, siapa kata nak lancar dan siapa kata tidak.

Hardy – Saya berpendapat, kita tak sepatutnya membantah keputusan jurutera.

Kilminster – Saya juga berasakan demikian, tetapi, kita kena bincang elok-elok terlebih dahulu. Kita kena tengok semula data yang diberikan.

Mason – Ya tak ya juga, rasanya NASA ada point yang bagus. Sekarang McDonald, adakah pasukan jurutera ni semua boleh buktikan bahawa O-ring tu akan tidak berfungsi pada suhu yang dinyatakan.

McDonald – Kami ada data, cuma tak pernah dicuba lagi untuk mengetahui suhu minimum ini, maksud saya daripada segi praktikalnya (secara logiknya, memang tiada data dari segi praktikal kerana mana ada orang nak buat eksperimen dengan melancarkan roket pada suhu yang dinyatakan, yang ada cumalah data daripada ujikaji mereka di dalam makmal sahaja)

Malloy – Awak faham tak soalan bos awak tu? Awak ada bukti ke?

McDonald – Dari segi praktikal, tiada.

Mason – Hmmm, saya seorang je ke yang rasa okay je kalau kita teruskan dan kita buat pelancaran macam yang kita rancangkan?

Boisjoly – Tak boleh macam ni! Tak nampak ke gambar O-ring pada SRB Discovery tu! Dah tinggal 1 mm sahaja lagi sebelum semua boleh mat1!

Malloy – Itu gambar lama, ada bukti gambar baru ke? Kalau ada, tunjukkan.

McDonald – Tuan, tuan tahu tak apa yang sedang tuan cakapkan ni? Kita memberi keputusan sebab kita pentingkan nyawa mereka semua yang onboard space shuttle ni

Malloy – Tak, sekarang ni, dah berapa kali dah tangguh! Kau tak baca apa yang media tulis pasal kita ni? Asyik kerja nak menangguh sahaja. Kau tak ingat space shuttle yang bawa Bill Nelson dulu tu? Berapa puluh kali tangguh!

Boisjoly – Kami tangguh bukan sesuka hati! Kami pakar dalam bidang ni, keputusan kami buat untuk kebaikkan kita semua dan para angkasawan! Bukan ada apa-apa yang menguntungkan kami!

Malloy – Sekarang kau cuba bayangkan kau berada di pihak management. Lupakan pasal jurutera kau tu. Teruk nanti kita kena kecam dengan media tahu tak! 

Mason – Beginilah. Kita buat keputusan bersama. Saya rasa, ada baiknya kalau kita bincang sesama kita terlebih dahulu tentang keputusan akhir hal ini. Terima kasih ya McDonald dan para jurutera semua

*Memutuskan panggilan kepada para jurutera

Lawrence Malloy – NASA (GettyImage)

Setengah jam kemudian, mereka (orang atasan Morton Thiokol dan NASA) bersepakat untuk meneruskan pelancaran seperti yang dirancang. Alan McDOnald disuruh untuk menandatangani borang kebenaran untuk melancarkan Challenger 7, tetapi dia menolak dan akhirnya, Kilminster sendiri yang menandatangani surat kebenaran tersebut. Sewaktu itu, Boisjoly yang mendengar keputusan itu mengamuk dan membaling semua dokumen serta gambar yang menjadi bukti bahawa O-ring itu sememangnya tidak sesuai untuk dilancarkan dengan suhu sebegitu.

Kegagalan O-ring ini sebenarnya dijangka akan menyebabkan letupan di atas launch pad kerana dia menjangka, semasa fasa ignition, bahan api yang terbakar didalam SRB boleh menyebabkan letupan sekiranya terdapat kebocoran yang dijangkanya, kira-kira 0.6 saat selepas ignition. Namun, adakah ianya berlaku sperti yang dijangka? Iaitu letupan di pad pelancaran?

Pada jam 8.00 pagi hari pelancaran ke 25 untuk NASA itu, dan misi kali ke-10 untuk Space Shuttle Challenger, mereka menjalankan pemeriksaan terakhir pada bahagian launch-pad tersebut. Sememangnya, lapisan ais terbentuk sangat banyak dikala suhu ketika itu masih lagi di bawah sifar. Space shuttle Challenger merupakan salah satu rekaan kebanggaan NASA dan berjaya menghantar 51 orang ke angkasa dalam tempoh perkhidmatannya selama 2 tahun setengah itu.

30 minit kemudian, ketujuh-tujuh orang yang bakal menaiki space shuttle ini masuk ke dalam orbiter, setelah mereka melambai dan mengucapkan selamat tinggal kepada keluarga terdekat yang berada di situ untuk melihat pelancaran space shuttle tersebut. Ketujuh-tujuh mereka adalah seperti yang ditunjukkan di dalam jadual di bawah ini (Sumber daripada Wikipedia)

Senarai Nama Krew Challenger 7 – Wikipedia

Namun, disebabkan oleh terdapat lapisan ais yang terbina di atas pad pelancaran roket tersebut, pelancaran ini tergendala sebentar selama 2 jam. Mereka tidak boleh meninggalkan space shuttle dan harus berada di dalamnya sepanjang masa ini. Sewaktu ini, NASA tidak pernah melancarkan roket dalam keadaan dan suhu sebegini dan ahli keluarga yang risau mendapat sedikit kelegaan memandangkan fakta bahawa tidak pernah seorang pun yang pernah maut semasa pelancaran space shuttle dan sekiranya ada apa-apa masalah, pada saat terakhir pun mereka boleh membatalkan pelancaran ini.

Pada jam 11.00 pagi, sebuah pesawat Boeing 757 melalui kawasan di sekitar tempat pelancaran tersebut dan menghadapi turbulent yang kuat pada satu ketinggian. Arus angin yang nipis selaju 300 kilometer sejam itu yang dipanggil headwind (daripada hadapan pesawat) menggegarkan pesawat dengan begitu kuat dan juruterbang terpaksa bertungkus lumus menaikkan lagi pesawat mereka untuk mengelak satu koridor nipis tersebut.

Jam 11.28, selepas semuanya telah diperiksa pada kali terakhir, pelancaran diberi lampu hijau. Semasa sequence countdown untuk liftoff dimulakan, salah satu fasanya adalah ignition, iaitu ibarat menghidupkan enjin. Konsepnya adalah ibarat anda menyalakan sumbu pada mercun roket la kiranya, namun, ignition ini menyebabkan fenomena yang dipanggil sebagai Twang, iaitu bolt besar akan terlepas ikatannya pada SRB dan seluruh space shuttle ini akan bergoncang.

Asap Hitam Terkeluar Menandakan O-ring Mula Terbakar – NASA

Seperti yang dijangka oleh Boisjoly dan pasukannya, struktur getah O-ring yang mengeras akibat suhu terlampau sejuk menyebabkannya terbakar dimamah api daripada dalam. Struktur ini gagal menjadikan SRB ini kedap, dan asap hitam menunjukkan bahawa getah tersebut telahpun terbakar pada beberapa milisaat pertama (lihat gambar di atas). Asap ini keluar berkepul-kepul, sama ibarat frekuensi Twang yang diketahui.

Namun, ajaibnya, asap tersebut berhenti selang beberapa saat kemudian. Hal ini adalah kerana sewaktu itu, elemen Aluminium ditambah di dalam bahanapi di dalam SRB ini kerana kajian mereka menunjukkan penambahan SRB ini meningkatkan daya tujahan dan suhu sebanyak 50%. Namun, terdapat sedikit kesan sampingan iaitu pembakaran ini menghasilkan sisa yang dipanggil sebagai slag. Slag  inilah yang menutup lubang sewaktu struktur O-ring telah menipis akibat terbakar.

Memang hal ini tidak diketahui sesiapa, dan McDonald bersama Boisjoly dan pasuka jurutera ini mulai menarik nafas lega apabila mereka space shuttle ini naik ke atas melepasi menara di pad pelancarannya. Mereka menjangkakan letupan akan berlaku pada 0.6 saat pertama apabila fasa ignition dimulakan. Jangkaan mereka meleset kerana mereka tidak menjangkakan sisa aluminium itu boleh berjaya menutupi ruang tersebut.

Sistem O-Ring – The Rush to Launch Documentary

58.8 saat selepas plancaran, di mana sewaktu itu, space shuttle ini akan melalui fasa yang dikenali sebagai Max-Q atau maximum dynamic pressure. Secara mudahnya, Max-Q ini adalah bermaksud saat dimana keseluruhan sistem space shuttle ini berada di dalam tekanan dan stres yang amat tinggi kesan daripada kombinasi kelajuannya, ketumpatan udara dan rintangan aerodinamik yang sangat tinggi. Mereka berjaya melepasi Max-Q ini.

Malangnya, pada saat ke 60, space shuttle ini berlanggar dengan arus angin yang dilaporkan oleh juruterbang pesawat Boeing 757 itu. Data telemetri yang terdapat di pusat kawalan menunjukkan keadaan trajektori space shuttle ini berubah secara drastik untuk memperbetulkan haluan mereka secara automatik secara signifikan iaitu sebanyak 2 darjah (thrust angle change). Asap daripada pelancaran juga menunjukkan corak zigzag, yang menandakan sememangnya space shuttle ini ditolak oleh rintangan angin yang kuat daripada tepi (term: crosswind).

Smoke trail of the Space Shuttle Challenger – NASA

Kemudian, bacaan tekanan di dalam SRB kanan berkurangan secara drastik iaitu daripada 44 kilogram per sentimeter padu ke 43 kilogram per sentimeter padu. Ini menunjukkan kebocoran itu datang semula. Api yang keluar membakar struktur yang melekatkan SRB dengan External Tank dengan intensiti yang sangat tinggi.

Kemunculan Semula Api pada O-ring yang cacat – Seconds From Disaster Documentary

Sewaktu slag Aluminium Oklsida yang tercabut semula akibat tolakkan ganas oleh angin tersebut, sememangnya, api yang membakar ibarat blowtorch itu kelihatan dengan sangat jelas semasa dalam rakaman. Apabila struktur pemegang terebut melebur akibat terbakar, daya tujahan yang muncul daripada kebocoran tersebut menyebabkan struktur SRB menyenget dan bahagian atasnya melanggar bahagian external tank.

Beberapa milisaat kemudian, letupan besar berlaku apabila berjuta-juta liter bahanapi terbakar serta-merta. Letupan ini menyebabkan kokpit yang meletakkan kesemua krew space shuttle ini tercampak keluar. Sememangnya agak ajaib kerana kokpit ini masih lagi intact, namun, keadaan di dalamnya tidak diketahui lagi sewaktu itu.

Keadaan di dalam pusat kawalan mis (mission control) menjadi gempar. Kesemua staf disuruh duduk di tempat masing-masing dan perhatikan data yang berada di dalam skrin.

“RTLS (Return to launch site)! RTLS!”, kata salah seorang yang berada di dalam mission control dalam usahakanya untuk menghubungi krew space shuttle kerana sewaktu itu, tiada seorang pun yang tahu apa yang terjadi, sama ada orbiter tersebut masih intact atau tidak dan sebagainya.

Jejak Asap yang Ditinggalkan Selepas Letupan Berlaku – GettyImage

Selepas letupan tersebut berlaku, 2 buah SRB yang tidak meletup bergerak tanpa kawalan. Jika anda perhatikan pada gambar yang terdapat pada kepulan asap, anda akan dapat lihat 2 jejak asap yang ditinggalkan oleh SRB (dalam bulatan merah) dalam gambar dibawah. Kedua-dua SRB ini menyerupai misil yang boleh mendarat di mana-mana sahaja, menyebabkan kematian orang lain yang berada di bawah. Mujur, SRB ini dilengkapi dengan alat kawalan jauh untuk diletupkan daripada jauh.

Kokpit kru seurus letupan berlaku – NASA

Dalam laporan yang ditulis, punca kematian kesemua kru sebenarnya tidak boleh dipastikan 100%, tetapi, semasa letupan berlaku, daya yang menolak krew kabin ini adalah di sekitar 12 – 20G, dan daya tersebut tidak cukup kuat untuk menyebabkan kecederaan yang teruk. Jika anda lihat gambar yang diambil sejurus selepas letupan berlaku, kokpit krew ini tercampak keluar dan berada di dalam keadaan intact.

PEAP – NASA

Untuk pengetahuan anda, setiap kru mempunyai satu sistem pembekalan udara kecemasan yang dipanggil sebagai Personal Egress Air Packs (PEAP) dan fungsinya adalah untuk memberikan bekalan udara kepada krew sekiranya kokpit mereka mengalami depressurization. Dengan atitud setinggi itu, kemungkinan besar mereka akan pengsan, tetapi, semasa penemuan kokpit ini yang tercampak ke dalam laut, 3 daripada 4 PEAP ini telah diaktifkan.

Hal ini mendedahkan kengerian apabila mereka mendapati kematian kesemua kru ini bukanlah semasa letupan, tetapi sebaliknya semasa kokpit ini jatuh menghentam laut pada kelajuan 333 kilometer sejam yang memberikan daya setinggi 200G kepada setiap seorang.

Lokasi Tempat Duduk Kru – The Rush to Launch Documentary

Pengaktifan suis ini memerlukan orang daripada tempat duduk belakang yang mengaktifkannya memandangkan kedudukan suis tersebut. Suis jenis pentik (lever) itu berada didalam satu kotak yang tertutup, dan seseorang perlu membuka kotak tersebut sebelum mementik suis untuk mengaktifkan sistem ini. Kita tidak tahu 100% apa yang berlaku, tetapi, adak menakutkan sekiranya kita memikirkan bahawa kematian mereka ini semua adalah lebih kurang 3 minit sejurus letupan berlaku dalam keadaan freefall ke bumi sekiranya mereka masih sedar.

Lebih menyedihkan apabila hanya selepas 38 hari insiden tersebut berlaku barulah kokpit yang menempatkan mangsa ini dijumpai oleh pasukan penyelam daripada US Navy. Keadaan kokpit yang hancur remuk dan dilimpahi dengan air laut menyebabkan keadaan m4yat didalamnya mulai mereput dan membentuk adipocere, seperti yang diceritakan oleh kru daripada kapal USS Preserver bernama John Devlin.

Alan McDonald – SpaceNews Magazine

Sejurus selepas itu, satu presidential Rogers Commission ditubuhkan dinamakan sebagai Rogers Commission. Alan Mcdonald dan pasukannya termasuk Boisjoly diarahkan untuk mendiamkan diri, dan membiarkan pihak NASA yang mengambil alih dalam memberi penerangan. Malloy cuba berdalih semasa ditanya mengenai hal ini, dan sedikit sebanyak menyalahkan keadaan cuaca sebagai penyebab utama tragedi ini yang disifatkan sebagai kemalangan.

Semasa temubual dan perbicaraan berlangsung, Dr Sally Rider, salah seorang ahli Rogers Commission tersebut bertanya,

“Saya mendengar khabar berita tentang ada beberapa orang jurutera yang melarang pelancaran dibuat daripada beberapa orang wartawan di Washington, adakah ini benar?”

Dan Lawrence Malloy menjawab:

“Well, kita ada beberapa orang yang risau tentang masalah suhu terlalu rendah, masalah bateri, itu ini… Banyak lah kerisauan timbul, tapi, biasalah, kita kan nak melancarkan roket, bukan sesuatu yang mudah. Pasti akan ada sedikit kebimbangan.”

Alan McDonald yang mendengar kenyataan Malloy itu menjadi berang kerana dia cuba berdalih dalam memberikan jawapan yang sebenar kepada ahli Rogers Commission terbabit. Dia yang tidak tahan akhirnya jalan ke depan dan memberikan kenyataan

“Tuan semua, kami, para jurutera sebenarnya telahpun bersepakat untuk tidak melancarkan space shuttle ini pada hari berkenaan memandangkan data yang telah kami bincangkan dalam teleconference 13 jam sebelum pelancaran menyatakan, palancaran pada suhu rendah daripada 11 darjah celcius boleh menyebabkan kebocoran dan kemungkinan besar kehilangan nyawa para kru.”

Rogers Commission – corbis

Sejurus selepas itu, GM Morton Thiokol bernama Jerry Mason dan VP SRB Project Kilminster diserang bertubi-tubi dengan soalan demi soalan.

“Adakah selepas anda berbincang, ada mana-mana jurutera yang bertukar fikiran tentang keputusan untuk melancarkan space shuttle berkenaan?”

Itu merupakan satu soalan membunuh kerana sememangnya tiada seorang pun jurutera yang memberi keputusan untuk melancarkan space shuttle dan in fact, tiada seorang pun yang dimaklumkan apakah perbicangan yang berlaku diantara orang atasan NASA dan Morton Thiokol Inc kerana panggilan telah diputuskan kepada unit jurutera malam itu.

Pulang sahaja ke rumah, Mason membuat panggilan telefon kepada Alan McDonald:

“Okay, hari Isnin ni, anda bukan lagi Director of SRB Project di Morton Thiokol. Anda akan diturunkan membuat kerja-kerja laporan di pejabat kerani”

McDonald kemudiannya dipecat daripada Morton Thiokol dan yang paling malang adalah Boisjoly. Dia mendapat penyakit panic attack (nervous breakdown) dan Post-Traumatic Stress Disorder dan tidak lagi boleh bekerja berurusan dengan roket dan sesuatu yang berkaitan dengannya. Keputusan akhir untuk tragedi ini adalah disebabkan oleh persetujuan dan arahan yang tidak munasabah, masa pelancaran yang mengarut dan juga pengerasan O-ring pada suhu yang melampau.

3 Bulan kemudian, McDonald mendapat panggilan daripada Don Katina yang merupakan Head of Space Command in Presidential Commision of the Challenger Accident.

Don – McDonald, lepas ni anda datang ke pejabat saya, kita bincangkan mengenai projek terbaru dalam membina SRB yang baru.

McDonald – Saya tak boleh lagi tuan, saya dah dipecat.

Don – Apa?! Bila anda dipecat?

McDonald – Sehari selepas saya memberi keterangan di Rogers Commission tersebut.

Don Biar betul. Tak mengapa, biar saya buat panggilan sebentar.

15 minit kemudian, McDonald dihubungi semula.

Don – Baiklah, hari Isnin ni, anda datang ke pejabat dan report kepada GM Morton Thikol yang baru. Kita akan tubuhkan satu special task force untuk menyelesaikan masalah SRB ini.

Lubang SRB yang bocor – NASA

Morton Thiokol dikenakan denda dan perlu membayar sebanyak 4.5 juta USD kepada keluarga mangsa atas kesalahan ini. Akan tetapi, syarikat ini mendapat kontrak baru daripada NASA untuk membina SRB yang baru, dan kontrak tersebut bernilai 1.8 Billion USD. Apa tindakan yang dikenakan kepada Lawrence Malloy? Dia dinaikkan pangkat sebagai Deputy Director of All Propulsion System NASA.

Krew Challenger – Space.com

Jadi, berbalik kepada persoalan utama kita, adakah ini dikatakan sebagai kemalangan? Sudah tentu tidak, kerana segala yang berlaku sudah sedikit sebanyak dijangkakan akan berlaku. Apabila hal ini berlaku, mereka yang berjasa dan berpesan mengenai keadaan yang bakal menimpa itu diabaikan dan dibiarkan, sebaliknya, yang bersalah pula dinaikkan pangkat. Ya, dunia ini memang tidak adil. Peristiwa sebegini menunjukkan walaupun seseorang berada dalam organisasi yang profesional sekalipun, masih ada yang bersikap kebudak-budakkan yang tidak matang.

Inspection SRB O-Ring and Field Joint – Advance EMC

Tekanan media sekali lagi memainkan peranan dalam menyebabkan tragedi ini berlaku. Apapun, banyak penambahbaikkan yang dibuat selepas kejadian ini termasuk sistem ejection yang diambil daripada pesawat SR71 Blackbird. Banyak pengajaran yang dapat kita pelajari daripada kejadian ini, terutama bab apabila seseorang yang bukan di dalam bidangnya mewakili keputusan yang dibuat oleh mereka yang berada di dalam bidang tersebut.

Notakaki Daripada Penulis – Banyak maklumat dan data telah saya tapis keluar untuk memudahkan pemahaman dalam kes ini. Kebanyakkan rujukan adalah daripada beberapa dokumentari dan video temubual eksklusif kepada mereka yang betul-betul terlibat dalam kes ini.

RUJUKAN:

  1. Wikipedia – The Challenger Disaster https://en.wikipedia.org/wiki/Space_Shuttle_Challenger_disaster
  2. BBC Article on The Challenger – http://www.bbc.com/future/story/20160128-what-the-challenger-disaster-meant-for-the-race-into-space
  3. National Geographic Seconds from Disaster – The Challenger Disaster
  4. WJXT The Rush to Launch Documentary – 30th Anniversary of The Challenger Disaster
  5. Misi STS-51-L https://en.wikipedia.org/wiki/STS-51-L

Komen yang ditutup, tetapi jejak balik dan ping balik terbuka.