5 Kartel Dadah Paling Bahaya di Dunia

8,675

https://shopee.com.my/thepatriotsasia

Sebut tentang Kar-tel Da-dah tiba-tiba terngiang-ngiang lagu ‘El Hijo De Toño’ nyanyian kumpulan musik Usma Y Su Conjunto, sambil itu terbayang suasana Gurun dan kawasan perumahan berbukit di negara-negara Amerika Latin.

Kar-tel Da-dah tidak lagi asing dimata masyarakat Amerika Selatan terutama dari negara Mexico, Brazil dan Colombia.

IKLAN: Beli buku sejarah Uthmaniyyah bersama dengan Soviet di webstore kami. Pautan: t.ly/a74N atau klik gambar ini.

Kar-tel Da-dah dikatakan lebih ‘berkuasa’ berbanding pemerintah. Hal ini berpunca daripada masalah dalaman seperti amalan rasuah berleluasa, kelemahan penguasa menangani masalah menjadi salah satu faktor penularan kumpulan ini.

Sejak Felipe Calderón (bekas Presiden Mexico) melancarkan pe-rangda-dah (dr-ug wa-r) terhadap Kar-tel pada 2006, dianggarkan sekitar 15,000 orang telah terkorban dalam operasi se-rangan tersebut, dan secara purata 95 orang awam ma-ti (atau dicu-lik) setiap hari di Mexico.

Demikian, ‘It’s all about Business’, kelangsungan ekonomi (narco-nomics) kar-tel bergantung pada pengedaran da-dah di pasaran gelap termasuk di Dark/Deep Web selain mempunyai bisnes lain seperti Te-quila Trade, pemerdagangan manusia, pem-bu-nuh upahan dan berkemampuan menguasai Industri Minyak.

Hal ini menjadikan kumpulan Kar-tel Da-dah ini sebagai sebuah organisasi je-nayah yang ‘well organised’, serba lengkap dari segi teknologi, senjata dan latihan.

Adapun, kumpulan kar-tel ini langsung tak berhati perut. Lapor aktiviti mereka kepada polis? Oh! 98% tak berjaya! Tunggu balai polis dile-tupkan. Orang Awam cuba lawan? Tunggu ahli keluarga mereka semua akan lenyap dimuka bumi.

Berikut merupakan senarai lima Kar-tel berbahaya di dunia:-

5#Kar-tel Juarez

Juarez Cartel atau lebih dikenali sebagai Organisasi Vicenti Carrilio Fuentes ialah sebuah organisasi je-nayah kar-tel da-dah yang diasaskan oleh Rafael Aguilar Guajardo sekitar tahun 70an di sebuah bandar Ciudad Juarez yang bersempadan diantara Mexico dan U.S, El Paso Texas.

Pada tahun 80an, Juarez kar-tel mengembangkan rangkaian bisnis mereka dengan melakukan penyeludupan bertan-tan bahan narkotik ke Amerika Syarikat.

Selain pengedaran da-dah, antara senarai je-nayah aktif yang dilakukan Juarez Kar-tel adalah seperti pemerdagangan manusia, pen-culikan dan meme-ras wang.

Juarez Kar-tel jadi pesaing kepada Sinaloa Kar-tel pada 2005-2006 disebabkan pergaduhan antara Sinaloa dengan Gulf Cartel sehingga mencetuskan penglibatan Juarez kar-tel ke dalam kancah konflik tersebut.

‘El Capo’ (Ketua) Juarez kar-tel iaitu Rafael Fuentes ma-ti ditem-bak oleh pengantinya sendiri iaitu Armado Carillio Fuentes pada tahun 1993.

4#Kar-tel Los Zetas

Los Zetas

Los Zetas antara kumpulan yang dianggap sebagai kar-tel da-dah yang paling bru-tal, paling jahat, paling za-lim yang pernah ada di Mexico.

Percaya atau tak, kar-tel ini diasaskan oleh bekas Pasukan Komando Mexico yang telah kelabu mata dengan wang sehingga sanggup menanggalkan uniform dengan menyertai Gulf Cartel, sehinggalah pada tahun 2010 mereka berpecah dan keluar dari Gulf Cartel lalu menubuhkan Kar-tel Los Zetas.

Maka tak hairan kenapa mereka sangat handal bermain senjata dengan lengkap latihan askar termasuk memiliki teknologi canggih.

Perniagaan yang dijalankan Los Zetas bukan sahaja tertumpu pada pengedaran da-dah tetapi sebagai pembu-nuh upahan dan pengubahan wang haram.

Taring Los Zetas kian merundum dengan kemunculan kar-tel baharu bernama Jalisco New Generation Cartel yang menjadi pesaing hebat kepada Los Zetas.

3# Kar-tel Gulf

Ahli Kar-tel Gulf yang ditangkap

Kar-tel tertua yang pernah wujud di Mexico pada tahun 1930s, Gulf Cartel meluaskan tapak organisasi hampir diseluruh benua, Afrika Barat, Asia, Eropah dan Amerika Tengah.

Kar-tel Gulf menjadi titik permulaan penubuhan Kar-tel Zetas.

Capo (ketua) Kar-tel Gulf, Juan Jesus Guerrero Chapa melarikan diri ke US daripada dikejar oleh ‘rival gang’ yang berada di Mexico tetapi malangnya beliau ma-ti dibu-nuh diluar rumah pada 2013.

2#Kar-tel Medellin

Pablo Escobar – Gambar paling kanan

Kar-tel Medellin merupakan sebuah organisasi je-nayah yang berpusat di Colombia.

Pada awalnya wilayah Medellin menjadi wilayah terkenal dalam menghasilkan ko-ka-in. Setelah Pablo Escobar mengambil alih Kar-tel Medellin, beliau mula terfikir bahawa perniagaan da-dah lebih menguntungkan, akan tetapi penjualan Ko-ka-in dan Mari-juana tetap berjalan dan masih menjadi sebahagian besar peniagaan Kar-tel Medellin.

Pada tahun 1970an dan 80an, Kar-tel Medellin menggunakan pesawat untuk aktiviti pengedaran da-dah dari Colombia ke Florida, US.

Ko-ka-in mendapat sambutan luar biasa di US, Kar-tel Medellin dengan ‘senang hati’ melabur lebih dengan membeli beberapa buah lagi pesawat kecil.

Selain itu, Pablo Escobar juga turut merasuah kerajaan dan pegawai tentera untuk memberi laluan mudah Kar-tel Medellin meneruskan perniagaan mereka.

Bahaya Kar-tel Medellin sama saja macam kar-tel yang lain. Bezanya Kar-tel Medellin memiliki Capo/Ketua(Pablo Escobar) yang bijak serta digeruni musuh.

Nak tumbangkan Pablo Escobar mengambil masa selama 5 tahun, dengan kerjasama pelbagai pihak, 10,000 – 15,000 anggota terlibat dalam misi menumpaskan ketua Kar-tel Mendellin.

1#Kar-tel Sinaloa

Kar-tel Sinaloa berjaya mencantas kumpulan kar-tel yang lain dari segi perniagaan dan populariti terutamanya di Mexico.

Kawasan Kar-tel Sinaloa dalam aktiviti perniagaan meliputi Amerika Tengah dan Amerika Selatan.

Apa yang ‘special’nya tentang Kar-tel Sinaloa ni. mereka ada kabel besar dengan Federal Police dan pihak tentera.

Kar-tel Sinaloa menjadi lebih terkenal dan menjadi huru-hara sejak El Chapo Guzman mengambil-alih. Beliau antara ketua yang lama memegang kuasa . El Chapo pernah beberapa kali melarikan diri dari penjara melalui terowong bawah tanah setelah berjaya mera-suah pegawai penjara.

IKLAN: Beli buku sejarah Uthmaniyyah bersama dengan Soviet di webstore kami. Pautan: t.ly/a74N atau klik gambar ini.

Dengan keke-jaman yang berlaku, sifat mereka lebih teruk dari perangai binatang. Nilai-nilai humanisme tak wujud dalam jiwa mereka.

Keldai/Ahli yang gagal menghantar produk (da-dah) on-time, yang hilangkan produk tanpa sengaja, maka siap lah untuk di ‘barbecue’ hidup-hidup.

Jelas bahawa budaya ra-suah yang membarah akan menghancurkan sesebuah negara. Sebahagian pihak berkuasa disana yang sepatutnya membenteras kegiatan haram dibutakan mata dengan wang.

Anda mungkin juga berminat

Ruangan komen telah ditutup.